Ökad trygghet för spelarna, men viktigt ha koll på utvecklingen
Sverige är ju långtifrån först med att omreglera sin spelmarknad. Bara några exempel: I Italien, Frankrike och Belgien har det skett en omreglering där man inrättat system för köp av licenser och särskilda skatteregler för licensierade spelbolag. I Norden har Danmark infört ett licenssystem, medan Norge och Finland istället har valt att stärka sina monopol.
I Sverige får vi ny spellag 1 januari 2019. Vad kommer detta att innebära för spelansvaret? Vad kan vi lära av internationella jämförelser? Har spelproblemen ökat, minskat eller är kvar på samma nivå i de länder där utbudet av spelprodukter nu lyder under en fri konkurrens? När man går igenom prevalensstudier och andra undersökningar finner man bland annat följande:
Danmark
Den danska spelmarknaden omreglerades 2012 då licenssystem gällande vadhållning, nätkasino och nätpoker infördes. Den senaste prevalensstudien gjordes med instrumentet NODS (NORC DSM-IV Screen for Gambling Problems – http://www.sfi.dk/publikationer/pengespil-og-spilleproblemer-i-danmark-2005-2016-12157/
- 0,3% (ca 9 800 personer) har allvarliga spelproblem. Det är en ökning med ca 3 700 personer jmf med 2005 enligt NODS.
- Ca 4% (ca 125 000 personer) har ett riskabelt spelbeteende (riskspelare, spelproblem och spelberoende), en ökning från 98 000 personer jmf med 2005. I åldersgrupperna 18-24 år (13-17%) och 25-39 år (7-8%) är andelen med riskabelt spelbeteende högre.
England
En ny spellagstiftning trädde i kraft 2005. Storbritannien tillåter spelformer som slumpbaserade spel, vadhållning och deltagande i lotterier. Den senaste prevalensstudien är från 2012. Därför har jag valt att använda en senare undersökning utförd av The Gambling Commissions (2016) http://live-gamblecom.cloud.contensis.com/PDF/survey-data/Gambling-participation-in-2016-behaviour-awareness-and-attitudes.pdf.
- 0,7% har allvarliga spelproblem. Denna nivå har varit stabil över åren.
- 5,5% har låg- eller moderat risk att utveckla problem. Denna nivå har ökat jämfört med tidigare år. Framförallt är det kvinnor som ökat sitt spelande jämfört med året innan.
Frankrike
I Frankrike liberaliserades delar av spelmarknaden 2010. Det innebar att marknaden för internetpoker, sportvadhållning och hästvadhållning på internet öppnades för privata aktörer. Den senaste prevalensstudien gjordes 2014 med PGS (Problem Gambling Severity Index) (http://laddictionauxjeux.wordpress.com/tag/addiction/)
- 0,5% har allvarliga spelproblem, ungefär samma som 2010
- 2,2% räknas som problemspelare, en ökning med 0,7% sedan 2010
Sammanfattningsvis kan alltså sägas att spelproblemen har ökat något i dessa länder efter omregleringen och särskilt i Danmark – men inte signifikant. Samtidigt har andelen av befolkningen som spelar minskat, så det innebär att ”färre spelar värre.”
Tittar man på nuläget i Sverige, så uppgick problemspelandet till ca 2% (134 000 personer) vid den senaste prevalensstudien – ungefär samma som vid tidigare studier. Men andelen med allvarliga problem uppgår till 0,4 % av befolkningen, vilket innebär en ökning med cirka 31 000 personer. Det är en utveckling vi noga måste följa när licensmarknaden är på plats!
Jag är ändå positiv. En licensmarknad i Sverige möjliggör ett proaktivt och individanpassat spelansvar där rätt insatser sätts in på rätt plats. Utredningen har hittat rätt väg att gå strategiskt och vi hoppas att den nya Spelmyndigheten blir tydlig med vilka åtgärder spelföretagen är skyldiga att vidta vid indikationer på riskfyllt spelande.
Utredningens förslag om en licensmarknad kommer att få konsekvenser för hur spelarna beter sig, samt förhåller sig till och ser på spelansvaret. Spelarna kommer att uppleva ökad trygghet till följd av:
- mer långtgående spelansvar från alla spelföretag,
- tydligare information om riskerna förknippade med spelande,
- måttfull och tydlig marknadsföring samt sanktioner mot överträdelser.
- att ett flertal spelformer erbjuds i reglerade former,
- utökat skydd mot matchfixning,
Parallellt med en faktiskt ökande trygghet finns förstås också en risk att spelare vaggas in i en ”falsk” känsla av säkerhet på den nya licensmarknaden och därför blir mindre aktsamma.
Men sammantaget är bedömningen att införandet av licensmarknaden bör ge en positiv spelansvarseffekt i samhället. Omsorgsplikten och de stärkta förutsättningarna för att bedriva ett individanpassat och interventionistiskt spelansvar förbättrar spelansvarseffekten i samhället. Den garanterade miniminivån/bottenplattan av spelansvarsinsatser leder till att färre riskspelare står helt utan spelansvar.
MONICA MEDVALL
Strateg CSR och ansvarig för Internationella relationer på Svenska Spel