Nya Vegas ökar spelarens koll

”Sanningen är att de nya Vegasautomaterna är unika! Inga andra tillverkare av spelautomater och inga andra spelbolag har de spelansvarstjänster som vi nu har i våra automater. Och vår leverantör hade inte heller haft det, om det inte varit för att vi har krävt det.”

2019 blev ett år som på sätt och vis blev historiskt för Svenska Spel. Det var året då drygt 4 200 Vegasautomater byttes ut på ungefär 1 400 spelplatser i hela landet. Från norr till söder. Och lika många automater har tagits hem och destruerat.

Varför gör man det, kanske många frågar sig. Svaret är enkelt: De automater som fanns ute på restauranger och i bingohallar var gamla och uttjänta. De nya automaterna har helt nytt spelsystem, nya spel, en enklare inloggning med BankID och – inte minst – nya och fler spelansvarstjänster. Allt för att kunna ge våra spelande kunder en modern, trygg och bra spelupplevelse med ett starkt spelansvar i botten.

Spelen i Vegasautomaterna styrs helt av slumpen, dvs i botten har vi en dragning som är slumpbaserad – ungefär på samma sätt som när man skrapar en Trisslott. Dragningen har redan skett och bestämt om lotten man just har köpt innebär vinst eller ej. Slumpen har inget minne och spelaren kan inte påverka utfallet på spelomgången. Lagstiftningen täcker, både i den nya och gamla spellagen, att det inte är tillåtet att särskilt utforma eller programmera spel så att spelaren får intryck av att vara nära att vinna, när så inte är fallet.

Vi gläds åt att våra spelansvarstjänster fungerar som de ska. Spelaren måste sätta sina personliga gränser i tid och pengar innan spelet kan påbörjas och eftersom vi nu kan följa varje enskild individs spelbeteende, ökar vi vid behov vår ansvarskommunikation med spelarna. Vi har nu både digitala kontaktlösningar och ringer upp individen, om vi ser att spelandet tenderar att ta överhand. Spelaren kan också vid inloggning tydligare se sina personliga gränser och sitt spelsaldo för det senaste året.

Sanningen är att de nya Vegasautomaterna är unika! Inga andra tillverkare av spelautomater och inga andra spelbolag har de spelansvarstjänster som vi nu har i våra automater. Och vår leverantör hade inte heller haft det, om det inte varit för att vi har krävt det.

För det är ju så, att för de allra flesta är spel ett kul och spännande nöje. Men när det är kul är det lätt att tappa kollen på tid och pengar, vilket kan leda till att spelandet orsakar problem. Därför måste alla som spelar på Vegas sätta spelgränser i tid och pengar. På så sätt får spelaren hjälp att inte spela längre tid eller för mer pengar än tänkt.

Med hjälp av spelhistoriken som visas, har man lätt koll på vinster, förluster och inloggad tid det senaste året.

Självtestet man kan göra i automaten skapar självinsikt när det gäller spelvanor och ger personliga tips på hur det går att hålla koll på spelandet.

Genom en riskbedömning ges en analys på hur pass riskfyllt det egna spelandet är och även tips på hur det går att hålla koll på spelandet.

Spelpaus24 hjälper en spelare att med två snabba klick ta en paus från spel på Vegas i 24 timmar och Spelpaus erbjuder möjlighet att pausa från spelet i 3 eller 6 månader, eller tillsvidare i minst ett eller tre år.

Är vi därmed klara med det nya Vegas?
Inte alls! Vi bygger vidare med nya ansvarstjänster och satsar stort på utbildning så att vi säkerställer att vi har spelansvarsutbildad personal på våra spelplatser.

MAGNUS LANNERSUND
Avdelningschef Vegas