Matchfixningsrättegången: Spelbolagen måste vara en del av lösningen

Fredrik Wastenson Svenska Spel: "Spelbolagen måste vara en del av lösningen kring matchfixning".

”Vissa hävdar att insatstaken för ungdomsmatcher är så lågt satta att de inte är intressanta att manipulera, men det verkar inte ha bekymrat de unga killarna i den aktuella rättegången. Spel på ungdomsmatcher borde inte vara tillåtet.”, skriver Svenska Spels Fredrik Wastenson.

Det pågår just nu en rättegång i Södertälje som visar på matchfixning i dess mest avskyvärda form, den där ungdomar är inblandade. Ungdomar som inte kunde motstå frestelsen att förstöra för det egna laget när de förstod att det fanns spelbolag som erbjöd spel på deras matcher och att det fanns pengar att tjäna på att göra en sämre insats på plan.

I en DN-krönika signerad Jens Littorin så ställer han sig frågan om det ska vara tillåtet för de spelbolag som får licens i Sverige att erbjuda spel på ungdomsmatcher. Där säger vi på Svenska Spel bestämt nej.

Vissa hävdar att insatstaken på de här spelen är så lågt satta att de inte skulle vara intressanta att försöka manipulera, men det verkar inte ha bekymrat de unga killarna i den aktuella rättegången.

Spel på ungdomsmatcher och spel på lag i lägre divisioner är oftast inkörsporten till grövre matchfixing och borde därför inte vara tillåtet.

Det var just av denna anledning som Svenska Spel önskade en tydligare reglering av vilka spel och speltyper som ska vara tillåtna på den omreglerade marknaden när vi lämnade vårt remissvar till den ny spelregleringen.

Regeringen valde att inte göra någon begränsning i lagtexten utan delegerade ansvaret till Spelinspektionen, som nu får en viktig uppgift i att reglera och minimera utbud som är enkelt att manipulera.

Men oavsett vad reglerna säger, så är det viktigt att spelbolagen på den svenska marknaden föregår med gott exempel. Vi måste säkra att vi har ett sunt erbjudande och att vi alla gör vad vi kan för att begränsa risken för manipulering. För spelbolagen måste vara en del av lösningen, inte en del av problemet.

FREDRIK WASTENSON
VD och affärsområdeschef för Svenska Spel Sport & Casino