Casinots nya alkoholfria signaturdrink: Cosmonollitan
Jag har tidigare berättat om vårt koncept med alkoholfria drinkar: Snille utan promille, 0 % alkohol – 100 % smak. Internt brukar vi förkorta det S.U.P.
S.U.P. är ett initiativ skapat av vår egen personal och som startade 2016 genom att vi utlyste en tävling bland vår barpersonal om vem som gör den godaste fruktdrinken. Tävlingen blev en succé och drinkarna samlades i en egen meny. Initiativet har blivit ett certifierat IQ-projekt*, vilket vi är mycket stolta över.
S.U.P. är en väsentlig del av vårt förebyggande arbete med spelansvar, eftersom alkohol i för stor mängd inte ska kombineras med spel om pengar. Under det första året med ”S.U.P.-menyn” ökade försäljningen av alkoholfritt med över 40 % och på den nivån håller vi oss fortfarande.
I år har vi haft en ny tävling som nyss har avgjorts. Den här gången valde vi att utmana våra bartenders med frågan ”Vem gör den bästa Cosmonollitan-drinken” – en drink som ska bli vår signaturdrink och serveras, inte bara i våra egna barer, utan även då vi visar upp oss externt. I år var vi till exempel med på Idrottsgalan, där vi serverade över 900 drinkar ur S.U.P.-menyn och vi har även varit med Svenska Spel i Almedalen tidigare, där vi har serverat smakprover ur menyn.
Till årets final kom fyra taggade bartenders – en från varje casino – med egenkomponerade förslag till hur vår Cosmonollitan skulle smaka. Avgörandet om vilken som var den bästa, fälldes av en jury bestående av Tony Irving, känd som juryns ordförande i Let’s Dance, Sören Hullberg – en levande legend inom hotellkoncept och hospitality, Casino Cosmopols VD Per Jaldung och jag själv.
Det var inte helt enkelt att betygsätta de olika kriterierna; färg, doft, smak, balans mellan sötma, syra och beska, genomförandet och slutligen den muntliga presentationen av drinken, vilket skulle ske på en skala mellan 1 och 5.
Till slut stod det ändå klart att den absolut bästa Cosmonollitan är tillverkad av Maëliss De Mendez från casinot i Göteborg.
Drinken består av Almon Syrup, Sour mix och tranbärsjuice och har en lite syrlig, men mycket fräsch smak.
Till nästa år funderar vi på att ta det här konceptet ytterligare ett steg, göra det mindre internt genom att kanske bjuda in även andra till tävlingen.
Vi får se – det är i alla fall kul att tänka framåt och att utveckla ett vinnande koncept!
Thérèse Liljeqvist
Chef Casino Cosmopol Stockholm
*IQ-projekt enligt IQ.se: Varje dag görs fantastiska förebyggande insatser runt om i landet. För att uppmärksamma personerna bakom och inspirera fler till liknande initiativ, certifierar vi smarta insatser som vi kallar IQ-projekt!