Tekken 7-spelaren Boris ”The Emperor” Cueto Ortiz jagar en av åtråvärda platserna till årets VM i e-sport

Eilat, Israel äårets värdstad för VM i e-sportDär samlas eliten i december för att tävla i spelen Dota2, Tekken 7 och Pro Evolution Soccer (PES). Efter ett intensivt svenskt VM-kval i slutet av september stod det klart att Boris Cueto Ortiz är Tekken 7-spelaren som får representera de blågula färgerna. På lördag möter Ortiz andra spelare från Europa, i prispotten ligger sex till biljetter till Eilat.  Jag kommer att ge mina motståndare en riktig utmaning, säger Boris Cueto Ortiz. 

I slutet av september togs årets svenska landslag i e-sport ut, där ibland Tekken 7-spelaren Boris Cueto Ortiz. Efter att ha tagit en paus är Ortiz nu tillbaka med besked på den svenska Tekken scenen.  

 Jag ser fram emot att få representera Sverige i det regionala kvalet, säger Boris Cueto Ortiz.  

Regionala kval är nytt för årMellan den 20 oktober och 22 november möts de uttagna spelarna från varje land online. På lördag kommer Ortiz möta andra Tekken 7-spelare från Europa för att göra upp om de åtråvärda biljetterna till Eilat. Från Europa kommer sex spelare gå vidare, sammanlagt kommer det vara 16 Tekken 7-spelare på plats i Eilat.  

Landslaget, som utses av Svenska E-sportförbundet, består sammanlagt av sju spelare. Boris The Emperor Cueto Ortiz (Tekken 7) Samir SAM Ben Sassi (PES) och spelarna i TeamGo (Dota2) Adam Five Grönberg, Alexander eta Lindström, Charbel pluto Chababi, Jacob W A J L D Diamant och Jonas Snorpie Johansson 

Den 7 november kommer Samir Ben Sassi att kvala mot andra PES-spelarna i Europa och 21–22 november kommer Dota2-laget genomföra sitt kval. Sammanlagt kommer det vara 16 PES– och Tekken7-spelare samt tio Dota2-lag på plats i Eilat den 612 december.  

 E-sportvärlden växer och därmed ökar även konkurrensen i VM. Förra året stod landslaget för en storslagen prestation och tog hem guldet i Dota2. I åär målsättningen att försvara titeln i Dota2 samt att jaga medaljer i Tekken 7 och PES och därmed ta hem totalsegern för hela VM, säger Magnus Jonsson, ordförande Svenska E-sportförbundet (SESF).  

Sedan våren 2018 är Svenska Spel huvudsponsor till Svenska E-sportförbundet SESF och e-sportlandslaget. Det innebär bland annat att Svenska Spel är på plats under mästerskapen för att stötta landslaget.  

 E-sport är världens snabbast växande sport och det största intresset för en hel generation svenskar. Svenska Spel har lång erfarenhet av sponsring och tillsammans med SESF vill vi utveckla e-sporten i Sverige och bygga ett landslag som verkligen engagerar. Spelarna ska känna en stolthet när de sätter på sig landslagströjan. Och den känslan hjälper Svenska Spel till att skapa, säger Jimmy Sandberg, projektledare sponsring på Svenska Spel.   

Matcherna kommer sändas på Internationella E-sportförbundets twitchkanal 

Läs mer om det regionala kvalet. 

Läs mer om E-sportförbundet (SESF). 

Läs mer om Svenska Spels sponsring av e-sportlandslaget.