Svenska landslaget i e-sport-VM 2018

Efter flera veckors tuffa kval med cirka 500 spelare på toppnivå avgjordes uttagningarna till e-sport-VM 2018 den 1-2 september i Stockholm.

Under helgen i Stockholm samlades e-sporteliten för att göra upp om att få representera de blågula färgerna i VM i Taiwan. I slutändan bestod landslaget av elva personer, de bästa inom tre olika spel: first person-spelet CS:GO (Counter-Strike), fightingspelet Tekken 7 och strategispelet League of Legends.

– Det blir som tre landslag i landslagstruppen, man kan jämföra med friidrotten, där alla i en mästerskapstrupp tävlar för samma landslag men i vitt skilda grenar, förklarade Jimmy Sandberg, projektledare sponsring på Svenska Spel.

När det gäller prissummor, så kan man inte jämföra VM med de största turneringarna. Ska man få toppspelarna att vilja vara med, så handlar det om att höja prestigen för landslaget och VM.

– Om Sverige skickade vårt allra bästa lag är vi topp fem i världen. Lagen som kvalade nu ligger precis under proffs-nivån. De är fortfarande extremt skickliga, men inte tillräckligt för att livnära sig på sporten. Lagen håller dock fortfarande en väldigt hög nivå och chansen till en svensk medalj är stor, trodde Jimmy Sandberg, (en profetia som sedermera föll in).

– Förberedelserna inför stora mästerskap är som för vilken annan sport som helst. I Tekken där matcherna är en mot en så skaffar man sig en sparringpartner med liknande spelstil och kombinationer som din motståndare i VM. I lagspelen så handlar det om regelbunden träning för att få upp ett bra teamplay. Taktikgenomgångar, analysera motståndets styrkor och svagheter. Övrig tid är det bara att nöta, nöta, nöta individuellt så att alla moment i spelen sitter och reflexerna är på topp, sa Jimmy Sandberg.