Svenska landslaget i Dota2 kvalar för en plats till årets VM i e-sport

I helgen kvalar det svenska landslaget mot andra europeiska Dota2-lag, i prispotten ligger tre VM-biljetter till Eilat, Israel.  Det är stort att få representera Sverige och vi kommer verkligen ge allt, säger Dota2-spelaren Jonas Johansson. 

2019 tog det svenska Dota2-laget VM-guld och Sverige kom totalt på en hedrande andra plats efter Japan. I september togs årets svenska landslag i e-sport ut, där ibland Dota2-laget som består av spelarna Adam Five Grönberg, Alexander eta Lindström, Charbel pluto Chababi, Jacob W A J L D Diamant och Jonas Snorpie Johansson 

 Det är stort att få representera Sverige. Vi är duktiga på att anpassa oss och vi kan slå de flesta när vi får allt att fungera. Vi har känt varandra så länge att vi nästan vet vad de andra ska göra, innan de gör det. Samspelet tror jag är det som får oss att sticka ut, säger Jonas Johansson. 

Nytt för i år är regionala kvalMellan den 20 oktober och 22 november möts de uttagna spelarna från varje land online. Landslaget i Dota2 kommer i helgen att kvala mot andra Dota2-lag från Europa, där tre lag går vidare. Sammanlagt kommer det vara tio Dota2-lag på plats i Eilat.  

Eilat, Israel är värdstad föårets VM i e-sport. Där skulle eliten ha samlats i början på december för att jaga världsmästartitlarna men på grund av rådande situation planeras mästerskapet nu att genomföras i februari.  

 Det är såklart jättetråkigt att vi inte kan genomföra VM som planerat men hälsan kommer självfallet först. Nu planerar vi för mitten av februari men följer fortsatt utvecklingen i världen, säger Magnus Jonsson, ordförande på Svenska E-sportförbundet.  

Sedan våren 2018 är Svenska Spel huvudsponsor till Svenska E-sportförbundet SESF och e-sportlandslaget. Det innebär bland annat att Svenska Spel är på plats under mästerskapen för att stötta landslaget.  

 E-sport är världens snabbast växande sport och det största intresset för en hel generation svenskar. Svenska Spel har lång erfarenhet av sponsring och tillsammans med SESF vill vi utveckla e-sporten i Sverige och bygga ett landslag som verkligen engagerar. Spelarna ska känna en stolthet när de sätter på sig landslagströjan. Och den känslan hjälper Svenska Spel till att skapa, säger Jimmy Sandberg, projektledare sponsring på Svenska Spel.  

Landslaget, som utses av Svenska E-sportförbundet SESF, består sammanlagt av sju spelare. Förutom Dota2-laget ingår också Tekken 7-spelaren Boris The Emperor Cueto Ortiz och PES-spelaren Samir SAM Ben Sassi (PES). Tyvärr gick varken Boris eller Sam vidare från sina kval. 

Matcherna kommer sändas på Internationella E-sportförbundets twitchkanal. 

Läs mer om det regionala kvalet. 

Läs mer om E-sportförbundet (SESF). 

Läs mer om Svenska Spels sponsring av e-sportlandslaget.