Nu ska årets svenska e-sportlandslag utses

Eilat, Israel är värdstad för årets VM i e-sport. Där samlas eliten i december för att tävla i spelen Dota2, Tekken 7 och Pro Evolution Soccer (PES). Nu finns möjligheten att vara en av spelarna som får representera de blågula färgerna.  

Sedan våren 2018 är Svenska Spel huvudsponsor till Svenska E-sportförbundet SESF och e-sportlandslaget. Ifjol tog Dota2-laget VM-guld och Sverige kom totalt på en hedrande andra plats efter Japan.  

Nu börjar resan mot det tolfte VM:et i e-sport. Den 12 september startar årets VM-kval och den 26 september kommer de bästa spelarna samlas i Stockholm för att göra upp om vilka som får äran att representera Sverige. Sammanlagt ska ett lag i Dota2, en spelare i Tekken 7 och en spelare i Pro Evolution Soccer utses. Tillsammans bildar de årets svenska landslag. 

Nytt för i år är att det även kommer att hållas regionala kval. Mellan den 20 oktober och 20 november kommer de utvalda spelarna från varje land att mötas online. De 16 bästa PES- och Tekken7-spelarna och de tio främsta Dota2-lagen går vidare till slutspelet som genomförs den 6–12 december på plats i Eilat, Israel.  

 Världen har fått anpassa sig och vi med den. Självklart hade det varit fantastiskt att ännu en gång samla spelare från hela världen men under omständigheterna är jag jätteglad att årets mästerskap blir av. Många andra sporter har ju inte samma möjlighet att genomföra sina kval online, säger Jimmy Sandberg, projektledare sponsring på Svenska Spel. 

Svenska E-sportförbundets (SEFS) mångåriga samarbetspartner ESEN eSports står bakom produktionen av årets VM-kval. 

Läs mer om VM-kvalet här.

Läs mer om Svenska Spels sponsring av e-sport här.