Nu är uttagningarna klara – här är årets svenska landslag i e-sport

E-sport är en av världens största sporter och efter ett intensivt kval står det nu klart att årets svenska landslag i e-sport består av Dota2-laget TeamGo, Tekken 7-spelaren Boris Cueto Ortiz och Pro Evolution Soccer-spelaren Samir Ben Sassi. Tillsammans ska de förhoppningsvis vara med och slåss om världsmästartitlarna i Eilat i december.

Årets världsmästerskap i e-sport kommer att avgöras i spelen Dota2 (strategi), Pro Evolution Soccer (fotboll) och Tekken 7 (fighting). Det är tolfte gången som spelare från hela världen möts för göra upp om de åtråvärda medaljerna. 2019 tog Dota2-laget VM-guld och Sverige kom totalt på en hedrande andra plats efter Japan.

– E-sportvärlden växer och därmed ökar även konkurrensen i VM. Förra året stod landslaget för en storslagen prestation och tog hem guldet i Dota2. I år är målsättningen att försvara titeln i Dota2 samt att jaga medaljer i Tekken 7 och PES och därmed ta hem totalsegern för hela VM, säger Magnus Jonsson, ordförande Svenska E-sportförbundet (SESF).

Landslaget, som utses av Svenska E-sportförbundet, består sammanlagt av sju spelare. Boris ”The Emperor” Cueto Ortiz (Tekken 7) Samir ”SAM” Ben Sassi (PES) och spelarna i TeamGo (Dota2) Adam ”Five” Grönberg, Alexander ”eta” Lindström, Charbel ”pluto” Chababi, Jacob ”W A J L D” Diamant och Jonas ”Snorpie” Johansson kommer att tillsammans representera de blågula färgerna i årets VM i e-sport.

– Det är verkligen en ära att få representera Sverige. Vi som spelar i Dota2-laget har känt varandra i över tio år så vi har en unik gemenskap. Dessutom har vi en fin balans mellan erfarenhet och talang. Det regionala kvalet kommer att vara utmanande men vi kommer, som alltid, att ge hundra procent, jag tror på oss, säger Dota2-spelaren Adam Grönberg.

Nytt för i år är att det även kommer att hållas regionala kval. Mellan den 20 oktober och 20 november kommer de utvalda spelarna från varje land att mötas online. Det innebär att vårt svenska landslag kommer att möta andra spelare från Europa för att göra upp om de åtråvärda biljetterna till Eilat. Sammanlagt kommer de 16 bästa Tekken 7- och PES-spelarna och de tio främsta Dota2-lagen att gå vidare till slutspelet som genomförs den 6–12 december på plats i Eilat, Israel.

Sedan våren 2018 är Svenska Spel huvudsponsor till Svenska E-sportförbundet SESF och e-sportlandslaget. Det innebär bland annat att Svenska Spel är på plats under mästerskapen för att stötta landslaget.

– E-sport är världens snabbast växande sport och det största intresset för en hel generation svenskar. Svenska Spel har lång erfarenhet av sponsring och tillsammans med SESF vill vi utveckla e-sporten i Sverige och bygga ett landslag som verkligen engagerar. Spelarna ska känna en stolthet när de sätter på sig landslagströjan. Och den känslan hjälper Svenska Spel till att skapa, säger Jimmy Sandberg, projektledare sponsring på Svenska Spel.

Läs mer om E-sportförbundet (SESF).

Läs mer om Svenska Spels sponsring av e-sportlandslaget.