Nu är det klart – de representerar Sverige i VM i e-sport 2019!

Den 11–15 december samlas världseliten inom e-sport i Seoul, Korea. Nu står det klart att Dota2-laget Godsent tillsammans med Tekken 7-spelaren Adam Ayachi och Pro Evolution Soccer-spelaren Samir Ben Sassi kommer att representera de blågula färgerna i Seoul. VM i e-sport förväntas locka spelare från fler än 50 nationer.

E-sport är en av världens största sporter och för elfte gången ska spelare från hela världen samlas för att delta i ett VM. Mästerskapet, som i år går i Seoul, Korea, kommer att avgöras i spelen Dota2 (strategi), Pro Evolution Soccer (fotboll) och Tekken 7 (fighting).

Efter ett intensivt kval står det klart att de som representerar Sverige i årets VM är Rasmus Blomdin, Andreas Ragnemalm, Charlie Arat, Jerry Lundkvist, Gustav Magnusson, Adam Ayachi och Samir Ben Sassi.

– Årets svenska landslag är extremt skickligt och det ska bli väldigt spännande att följa dem i Seoul. Sveriges medaljchanser är absolut stora, framför allt tror jag att Dota2-laget kommer göra ett riktigt bra mästerskap, säger Magnus Jonsson, ordförande Svenska E-sportföreningen, SESF.

– I andra sporter är det alltid en stor ära att spela i landslaget och så vill vi att det ska kännas i e-sport också. I och med vårt deltagande hoppas vi inspirera fler proffs till att vilja representera Sverige samtidigt som det kommer bli kul att kämpa om guldet i Seoul, säger Ludwig Sandgren, vd Godsent.

Sedan våren 2018 är Svenska Spel huvudsponsor till e-sportlandslaget. Det innebär bland annat att Svenska Spel stöttar SESF och landslaget med utrustning, utbildning, kläder, logi samt inramning av event under kval och mästerskap.

– Spelarna ska känna en stolthet när de sätter på sig landslagströjan. Och den känslan kan Svenska Spel hjälpa till att skapa. Vi vill att spelarna ska kunna lägga hundra procent av sitt fokus på träning och match. Vår uppgift är att se till att allt annat fungerar. Svenska Spel har lång erfarenhet av sponsring och vi vill dela med oss av vår kunskap till e-sporten, säger Jimmy Sandberg, projektledare sponsring Svenska Spel.

Som en del av förberedelserna inför VM kommer Svenska Spel tillsammans med SESF att arrangera ett träningsläger för landslaget.

– På träningslägret gäller samma förberedelser som för vilken sport som helst. För Dota2-laget handlar det främst om att spela ihop sig för att säkerställa att alla känner sig trygga i sina respektive roller. Tekken 7 och Pro Evolution Soccer spelas individuellt så där gäller det att nöta så mycket som möjligt, finslipa detaljer och spela träningsmatcher mot personer med liknande spelstil och kombinationer som motståndarna i VM, säger Magnus Jonsson, ordförande SESF.

Ett annat viktigt syfte med lägret är att bygga gemenskapen i truppen.

– Spelarna ska tävla i olika spel men det är viktigt att poängtera att vi åker dit som ett landslag. Ska vi prestera på topp i Seoul behöver vi ha bra kemi och säkerställa att alla trivs med varandra, säger Jimmy Sandberg, projektledare sponsring Svenska Spel.

Läs mer om Svenska E-sportföreningen.

Läs mer om Svenska Spels sponsring av e-sportlandslaget.