Matchfixning på agendan för International Esports Federation

Arbetet mot matchfixning är en viktig punkt på agendan när International Esports Federation, IESF, samlar sina medlemsländer för konferens i Sydkorea den 29 till 31 augusti. På plats finns Svenska Spels Dan Korhonen, chef sportsbetting och spelsäkerhet, för att föreläsa om hur spelbolag tillsammans med e-sporten kan arbeta för att motverka matchfixning.

– Matchfixning är ett globalt problem som påverkar all sport, även e-sport. IESFs konferens samlar alla medlemsländer för att diskutera och samarbeta kring olika utmaningar. Det är ett bra tillfälle att sprida kunskap och inleda samarbeten över landsgränserna för att arbeta för en rättvis och trovärdig e-sport, säger Magnus Jonsson, styrelsemedlem IESF och ordförande Svenska E-sportföreningen, SESF.

Deltagarna vid IESFs konferens i Busan, Sydkorea ska bland annat diskutera förebilder, skador och sponsorer inom e-sport. IESF har bjudit in Svenska Spel för att föreläsa om spelsäkerhet och matchfixning.

– Det är en unik möjlighet för oss att sprida kunskap om matchfixning och hur det kan motverkas, såväl nationellt som internationellt. Vi ska bland annat prata om hur e-sporten kan minska risken för matchfixning genom ett begränsat utbud, samverkan med spelbolag och ett gemensamt regelverk gällande spelfuskfrågorna, säger Dan Korhonen, chef sportsbetting och spelsäkerhet Svenska Spel.

Sedan maj 2018 är Svenska Spel huvudsponsor till SESF och det svenska e-sportlandslaget. Det innebär bland annat att SESF säkrar de resurser som behövs för att utveckla e-sportlandslaget framåt, till exempel tillgång till bättre utrustning, resor och logi. Avtalet omfattar även ett gemensamt arbete med spelsäkerhet, där matchfixning är en viktig del.

– Jämfört med exempelvis fotboll finns det i dagsläget förhållandevis lite kunskap om matchfixning inom e-sport. I takt med att spelandet på e-sport ökar, så ökar även risken för matchfixning. Det är därför väldigt viktigt att vi arbetar förebyggande och sprider kunskap, säger Jimmy Sandberg, projektledare sponsring Svenska Spel.

Läs mer om Svenska Spels arbete mot matchfixning.

Läs mer om Svenska Spels sponsring av e-sport.