I helgen jagar PES-spelaren Samir ”SAM” Ben Sassi en plats till årets VM i e-sport

Eilat, Israel är värdstad för årets VM i e-sport. Där samlas eliten i december för att tävla i spelen Dota2, Tekken 7 och Pro Evolution Soccer (PES). Efter VM-kvalet i slutet av september stod det klart att Samir Ben Sassi är PES-spelaren som får representera Sverige. På lördag möter Samir andra spelare från Europa, i prispotten ligger sju till biljetter till Eilat. Det kommer bli ett utmanande kval men jag går in för att vinna, det gör jag alltid, säger Samir Ben Sassi.

I slutet av september togs årets svenska landslag i e-sport ut, där ibland PES-spelaren Samir Ben Sassi. Samir har spelat Pro Evolution Soccer i över 20 år och ser fram emot att representera Sverige.

– Det är alltid en ära att representera Sverige så jag är peppad inför det regionala kvalet. Min erfarenhet hjälper mig att behålla lugnet och jag är duktig på att leverera när det gäller. Att spela online är dock lite annorlunda jämfört med pressen och stressen som är när vi spelar inför publik, så vi får se hur mycket fördel jag har av lugnet när jag ska möta mina motståndare online, säger Samir Ben Sassi.

Regionala kval är nytt för i år. Mellan den 20 oktober och 22 november möts de uttagna spelarna från varje land online. På lördag kommer Samir att möta andra PES-spelare från Europa för att göra upp om de åtråvärda biljetterna till Eilat. Från Europa kommer sju spelare gå vidare, sammanlagt kommer det vara 16 PES-spelare på plats i Eilat.

Landslaget, som utses av Svenska E-sportförbundet, består sammanlagt av sju spelare. Boris ”The Emperor” Cueto Ortiz (Tekken 7) Samir ”SAM” Ben Sassi (PES) och spelarna i TeamGo (Dota2) Adam ”Five” Grönberg, Alexander ”eta” Lindström, Charbel ”pluto” Chababi, Jacob ”W A J L D” Diamant och Jonas ”Snorpie” Johansson.

Den 21–22 november kommer Dota2-laget genomföra sitt kval. Ortiz kvalade den 31 oktober men gick tyvärr inte vidare. Sammanlagt kommer det vara 16 PES- och Tekken 7-spelare samt tio Dota2-lag på plats i Eilat den 6–12 december.

Sedan våren 2018 är Svenska Spel huvudsponsor till Svenska E-sportförbundet SESF och e-sportlandslaget.

– Tillsammans med SESF vill vi utveckla e-sporten i Sverige och bygga ett landslag som verkligen engagerar. Spelarna ska känna en stolthet när de sätter på sig landslagströjan. Och den känslan hjälper Svenska Spel till att skapa, säger Jimmy Sandberg, projektledare sponsring på Svenska Spel.

Matcherna kommer sändas på Internationella E-sportförbundets twitchkanal.

Läs mer om det regionala kvalet.

Läs mer om E-sportförbundet (SESF).

Läs mer om Svenska Spels sponsring av e-sportlandslaget.