Här är årets svenska mästare i eHockey

Vesa Pompa HC och Henrik Eklund levde upp till favorittrycket och kan återigen titulera sig svenska mästare i eHockey. – Det känns fantastiskt att försvara vårt guld i SCL, jag är sjukt stolt över grabbarna, säger Vesa Pompa HC:s lagkapten Johan “Lehmannens” Lehmann.

SM i eHockey (Swedish Champions League, SCL) har pågått i lite drygt en månad och i helgen var det äntligen dags att kora Sveriges främsta talanger på den virtuella isen. Finalerna spelades i två klasser, 6v6 där Vesa Pompa HC ställdes mot Northern Ascendancy och 1v1 där Henrik “eken45jr” Eklund fick möta lagkamraten och vännen Sebastian “SebbeLarsen86” Larsen.

– Det är fyra väldigt värdiga finalister. Och otroligt imponerande av Henrik Eklund och Sebastian Larsen som också spelar i Vesa Pompa HC, att sig till final i båda klasserna, säger Kenneth Lehtinen, grundare av NHLGamer.

1v1 finalen spelades bäst av tre där Henrik Eklund vann i två raka.

– Det var väldigt skönt att försvara mitt SM-guld. Jag kände att det var en del press på mig innan turneringen så det var extremt skönt att gå in och vinna i år igen, säger Henrik Eklund.

6v6 finalen blev jämnare och det krävdes hela sju matcher innan en vinnare kunde koras.

– Northern Ascendancy har gjort en otroligt fin turnering men de regerande mästarna blev till sist en för svår match. Vesa Pompa HC har varit favoriter sedan starten och tillsammans skapar de ett riktigt starkt kollektiv med mycket individuell skicklighet, säger Kenneth Lehtinen, grundare av NHLGamer.

Det råder ingen tvekan om att Vesa Pompa HC har en mycket imponerande laguppställning. Bland annat återfinns här 1v1 finalisterna Henrik Eklund och Sebastian Larsen som tillsammans tog Sverige hela vägen till final när de spelade i Internationella Ishockeyförbundets e-sportturnering tidigare i år. En prestation som uppmärksammades hos Svenska Ishockeyförbundet som bland annat skickade hem en Tre Kronor tröja och ett personligt brev från förbundskaptenen Johan Garpenlöv.

– Vi vill vara med och stötta våra svenska ishockeyspelare, både på den riktiga och den virtuella isen. Att få fler att engagera och intressera sig för ishockeyn är en viktig del i Svenska Ishockeyförbundets strategi, säger Christer Plars, kommersiell chef på Svenska Ishockeyförbundet.

Det är andra året som SM i eHockey arrangeras. Bakom årets turnering står förutom organisatören NHLGamer också Svenska E-sportförbundet SESF, Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Spel.

– Som huvudsponsor till både Svenska Ishockeyförbundet och Svenska E-sportförbundet SESF har vi varit otroligt stolta över att även få axla rollen som huvudsponsor till SM i eHockey. Jag är imponerad av såväl NHLGamer som våra fantastiska spelare. Och otroligt roligt att vi kan arbeta tillsammans för att gifta ihop traditionell idrott med e-sport, säger Jimmy Sandberg, projektledare sponsring på Svenska Spel.

SM har spelats i NHL 20 och spelarna har kunnat tävla både sex mot sex (6v6) och en mot en (1v1).

Läs mer om NHLGamer.
Läs mer Svenska Spels sponsring av e-sport.