Efter Europeiska E-sportförbundets nya besked – Sverige deltar i EM i e-sport

I slutet av maj hålls EM i E-sport i Azerbajdzjan. När det stod klart att ryska tävlande tilläts delta valde det Svenska E-sportförbundet att bojkotta mästerskapet. Det finska, norska, italienska och nederländska förbundet tog rygg på Sverige och nu kommer beskedet att den svenska bojkotten gett resultat – det blir inga ryska e-sportare under EM.

–Vi fördömer Rysslands invasion av Ukraina. Den typen av aggression som Ryssland genomfört måste få konsekvenser inom alla samhällssektorer. Svensk e-sport bygger på demokratiska värderingar, allas rätt att få vara med, rent spel och glädje och gemenskap. För oss fanns det ingen tvekan om att fatta beslutet om en bojkott och sedan stå fast vid det, säger Sammi Kaidi, interimordförande för Svenska E-sportförbundet.

När det blev officiellt att det Europeiska E-sportförbundet (EEF) skulle tillåta ryska e-sportare att delta i det stundande europamästerskapet tog det svenska förbundet tydligt ställning. Förbundet valde att bojkotta EM. Strax efteråt följde det finska förbundet efter. Kort därpå gjorde även det norska, italienska och nederländska förbunden samma sak.

Så på kvällen den 4 maj meddelade EEF att man nu utesluter ryskt deltagande under EM.

– Det är viktigt att vårt sätt att stå stadigt för demokratiska värderingar, frihet, fred och i solidaritet med Ukraina gjort att europeiska förbundet ändrat inställning och att ryska spelare inte längre får delta på EM, säger Sammi Kaidi, interimordförande för Svenska E-sportförbundet.

E-sportförbundets sponsorer står tydligt bakom förbundets ställningstagande.

–  Att förbundet stod på sig i sin bojkott av mästerskapet är hedervärt. Det är en viktig och solidarisk handling med det ukrainska folket. Som sponsor till landslag i andra stora idrotter vet vi att det är viktigt att markera för att få till en förändring. All heder åt svensk e-sport, säger Jimmy Sandberg, sponsringsprojektledare på Svenska Spel.

– Vi har sedan dag ett haft en tydlig linje – den ryska invasionen är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. För oss var förbundets beslut en självklarhet för att tydligt markera, säger Peter Hellgren, vd på Consid.

Det svenska landslaget förbereder sig nu för att genomföra EM som går av stapeln i slutet av maj. Fredrik ”Jaegarn” Kempf, förbundskapten för landslaget, berättar vidare.

– Det var ett positivt besked vi fick till oss igår. Beslutet är ett steg fram för e-sporten som idrott. Nu fortsätter den uppladdningen som pågått ända sedan VM avslutades i Israel i höstas, inför EM. Nu går vi för totalsegern även i detta mästerskap som börjar i Baku i slutet av maj.

Europamästerskapet i e-sport är uppdelat i fyra etapper, varav den första spelas i Baku, Azerbajdzjan, mellan den 26-29 maj. Där avhandlas spelen Tekken 7 och Rocket League. De tre resterande speltillfällena sker i Cluj, Rumänien, i juli där CS:GO spelas, Podgorica, Montenegro, i augusti där E Football spelas samt Tirana, Albanien, i september där Free Fire och Dota 2 spelas.