E-sporten tar plats i Finnkampen

Den klassiska friidrottstävlingen Finnkampen kommer från och med i år även genomföras i e-sport. Det är spelen CS:GO, Dota2, Tekken7 och Rocket League som kommer att ingå i landskampen som går av stapeln helgen den 3-4 september. Den 4 september genomförs tävlingarna inför publik i Gallerian i Stockholm.

– Vi är glada att vi kan välkomna e-sporten in i Finnkampen. Vi ser med spänning på framtiden där vi tror att vi kan utveckla och bygga ut Finnkampen och hela Finnkampsveckan tillsammans med e-sporten och andra samarbetspartners. Vi önskar det svenska e-sportslandslaget stort lycka till i årets Finnkamp och ser samtidigt fram emot att samarbeta i samband med Finnkampen i Stockholm 2023 och Finnkampens 100-årsjubileum 2025, säger Magnus Malmsborg, evenemangsansvarig vid Svenska Friidrottsförbundet.

Landskampen i e-sport avgörs i spelen Tekken, Rocket League, CS:GO och Dota2.

– Det här är förstås ett väldigt viktigt steg och ett stort erkännande för e-sporten. Att få utgöra en del av klassiska Finnkampen är ett enormt styrkebesked för e-sporten, säger Sammi Kaidi ordförande, Svenska E-sportförbundet SESF.

– Vi skickar som alltid en stark trupp och förväntar oss en totalseger. Jag hoppas de där hemma är med stöttar längs vägen, så lovar vi göra vårt yttersta för att representera den svenska flaggan, säger Fredrik ”Jaegarn” Kempf, förbundskapten för det svenska e-sportlandslaget.

Lördagen den 3 september sker matcherna online, medan de spelas inför publik under IKEA Festival i Gallerian i Stockholm söndagen den 4 september. Lördagen inleds matcherna klockan 11.00 svensk tid, och på söndagen kl 12:00. Finnkampen e-sport följer du på twitch.

– Jag ser fram emot matcherna mot de finländska damerna. Extra roligt ska det bli att möta Miila ”MIILA” Virta, som är en av Finlands främsta damspelare. Tillsammans bygger vi tjejscenen och då blir det internationella utbytet en viktig del, säger Tilde ”7licious” Byström, lagkapten för det svenska damlandslaget.

– Vi är väldigt glada och stolta över att e-sport nu blir en del av Finnkampen. Rivaliteten mellan Finland och Sverige kommer att hetta upp tävlingen och jag hoppas att spelarnas energi kommer att kanaliseras till åskådarna, säger Ville Qvist ordförande, finska E-sportförbundet SEUL.

Tillsammans med huvudsponsorn Svenska Spel arbetar E-sportförbundet SESF för att sudda ut gränserna mellan traditionell idrott och e-sport.

– Vi är stolta över vår och Svenska E-sportförbundet SESF gemensamma satsning för att integrera e-sporten med andra idrotter. Att Finnkampen nu även arrangeras inom e-sport är ett roligt och viktigt steg på vägen. Vi är stolta sponsorer till de svenska landslagsspelarna och hoppas såklart på vinst, säger Jimmy Sandberg, projektledare sponsring på Svenska Spel.

Finnkampen, eller Sverigekampen som den kallas i Finland, är Svensk Friidrotts mest klassiska tävling, med en snart 100-årig historia. Det är en årligen återkommande friidrottslandskamp mellan Sverige och Finland, och anordnas en helg i slutet av augusti eller början av september. Finnkampen är sedan slutet av 1980-talet världens enda kvarlevande återkommande A-landskamp i friidrott och lockar en mycket stor publik.

Förbundskapten

Fredrik ”JAEGARN” Kempf

Herrlandslaget CS:GO

Erik ”ztr” Gustafsson

Sean ”Eraa” Knutsson

Max ”Master” Jansson

Isak ”ISAK” Fahlén

Hannes ”hns” Johansson

Ahmed ”Abdi” Abdi, coach

Dota2

Joakim ”quick-” Vik

Axel ”Pablo” Källman

Linus ”Kefka” Bleckert

Fredrik ”Pellikan” Häggström

Jonathan ”Bengan” Hansson

Ashkan ”Sultanen” Namazi, coach

Johannes ”Gneben” Aira, manager

Damlandslaget CS:GO

Tilde ”7licious” Byström

Johanna ”Monky” Nilsson,

Jennica ”Jenkon” Sjögren

Matilda ”Millz” Bjurström,

Leyla ”Noccaan” Basoda

Rocket League

Samuel ”Zamberg” Svedberg

Jakob ”Gylfen” Gowans

Moltas ”Molten” Lindmark

Robert ”Lem0naZ” Fridström, coach

Tekken7

Luis ”TheDon” Ortiz

Sebastian ”Sly” Arias

Boris ”The Emperor” Cueto Ortiz