Christer Fuglesang skickar upp svensk i tyngdlöshet

Idag, på Internationella rymdfarardagen presenterar Christer Fuglesang i samarbete med Lotto ett experiment för att hitta nästa svensk som får uppleva en unik rymdpromenad – utan att lämna jorden. Med hjälp av ett ryskt träningscenter för kosmonauter, störtande flygplan och VR-glasögon skapas en upplevelse som blir det närmaste en rymdpromenad man kan komma. Experimentet heter Lotto Space Walk och genomförs med anledning av att rymdresor ligger högt på listan över vad svenskarna har på sin Bucketlist, alltså saker vi vill och drömmer om att göra någon gång i livet. 

Svenska Spel har genom Lotto under flera år undersökt svenska folkets drömmar, framförallt om de vann drömvinsten. Högt upp på svenskarnas Bucketlist finns resor, inte bara till semesterparadis utan även ut i rymden. På listan finns även att uppleva tyngdlöshet och genomföra en rymdpromenad. Den enda svensk som har praktisk erfarenhet av detta är rymdfararen Christer Fuglesang som varit i rymden två gånger och genomfört rymdpromenader i sammanlagt 32 timmar.

– Känslan av att sväva viktlös ute i rymden är obeskrivlig. Det väcker existentiella frågor och är något alla borde få uppleva, säger Christer Fuglesang.

Så fungerar experimentet
Lotto Spacewalk är ett experiment som innebär att ett specialbyggt flygplan störtar mot marken i 380 km/h, vilket skapar en simulerad tyngdlöshet för passagerarna. Utöver det adderas en ny dimension som tidigare aldrig genomförts, vilket även gör experimentet unikt. Den utvalda personen kommer samtidigt som den störtar mot marken i tyngdlöshet bära VR-glasögon som visar rymden i 360-video.

– Om allt stämmer blir det här det närmaste man kommer en rymdpromenad utan att lämna jorden, säger Christer Fuglesang.

Experimentet som genomförs på Juri Gagarin Research & Test Cosmonaut Training Center i Ryssland är planerad att genomföras senare i höst. Personen som väljs ut för experimentet kommer först att genomgå ett rigoröst träningsprogram. Det sker i anrika lokaler och innehåller alltifrån g-kraftsimulator till samma medicinska tester som kosmonauter genomgår innan de skjuts upp i rymden.

– Jag tränade själv i tre år på Juri Gagarin träningscentrum innan jag flyttade till USA. Det är en fantastisk anläggning och bara att besöka det är en enorm upplevelse, säger Christer Fuglesang.

Anmälan är öppen för alla men för att bli utvald förutsätts bland annat en god fysisk form.

– Vi letar efter någon som kan hantera de fysiska påfrestningarna. Det räcker inte att man vågar åka alla karuseller på Gröna Lund. De här flygningarna kallas ”vomit comet” av en anledning, säger Christer Fuglesang.

Anmälan
Anmälan är öppen till och med Kristi Himmelsfärdsdag, torsdag 10 maj och görs på www.lottobucketlist.se. En deltagare väljs ut och får genomföra experimentet på Juri Gagarin Research & Test Cosmonaut Training Center i Ryssland under hösten 2018. Se filmen där Christer presenterar experimentet här.

För mer information, kontakta gärna:

Johan Svensson, PR på Svenska Spel
johan.svensson@svenskaspel.se
070-087 45 40